Eigen intiatief
De app is uitgebreid gescreened op alle aspecten die te maken hebben met respect voor de privacy en positief geëvalueerd. De app werkt immers via bluetooth, niet via localisatiegegevens. Via bluetooth beacons wordt er anoniem info uitgewisseld.
Het gebruik van de app is ook altijd op eigen initiatief: jij installeert als eindgebruiker de app en geeft hiermee jouw toestemming.
Als jij positief bent getest, moet jij dit bovendien nog altijd zelf aan de huisarts signaleren.
Hoe werkt het nu?
Coronalert maakt continu een verbinding met de mensen die bij jou in de buurt zijn geweest. Als je te lang (meer dan 15 minuten) of te dicht (minder dan 1.5 meter) bij iemand in de buurt bent geweest dan zal de app dat registreren. De app zegt alleen of jij een blootstelling hebt gehad.
Je kan via de app ook de resultaten van je test opvragen via een knop. Als je die activeert moet je een aantal vragen doorlopen.
Bij positieve antwoorden (dus hoog risco) krijg jij een code. Deze code geef jij dan op jouw beurt door aan je huisarts als je je laat testen.
Bij een positieve test laat de huisarts via die code anoniem weten dat jij positief bent getest. Via de app worden dan de personen met wie jij in contact bent geweest geïnformeerd: ze krijgen een rood scherm.
Toch een bedenking: ook al hebben 1miljoen Belgen deze app geïnstalleerd, 10 miljoen hebben dit nog niet gedaan. Bovendien hangt alles af van de burgerzin van eenieder om de info consequent door te geven. Het kan dus een vals gevoel van veiligheid geven.
Initiatief van besturen als werkgever?
Sommige werkgevers, ook lokale besturen, willen hun medewerkers verplichten om deze app te laten installeren. Maar dit kan zo maar niet want:
- er is hiervoor momenteel geen wettelijk kader
- niet veel medewerkers hebben een smartphone van het bestuur. Een medewerker verplichten om iets te installeren op een privé-toestel kan vanzelfsprekend niet
- het gaat over gezondheidsgegevens en die zijn wettelijk beschermd door de GDPR-regels
Stel dat medewerkers wél een smartphone van de werkgever hebben, dan kan deze bijvoorbeeld via unified endpoint management de app bij iedereen automatisch installeren. Maar, het blijft de eindgebruiker die beslist of hij/zij de app ook effectief gebruikt.
Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet je DPO te contacteren!