De DIAs plaatsen digitale transformatieprojecten in de kijker met als doel anderen te inspireren. Digitaal Vlaanderen ontving 28 inzendingen, waaruit ze een shortlist van vijf inspirerende projecten selecteerden. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming tijdens de Nocturne Digitaal Vlaanderen op 23 oktober in Flanders Expo Gent.
Ons project: Elexis
Voor de verkiezingen van juni 2024 verstuurden onze steden en gemeenten nog duizenden brieven om tel- en stembureaus samen te stellen en dus te zorgen dat er tellers en bijzitters zijn. De gemeente Lennik verbeterde en digitaliseerde het systeem samen met Beveren, Lier, Meise, Sint-Pieters-Leeuw, Torhout en Wetteren. Zij versturen hun uitnodigingen digitaal wat een hele besparing is in kosten en werkuren.
De lokale besturen gingen aan de slag met Elexis, een hybride softwareplatform van leverancier Vanden Broele. Het platform biedt een geautomatiseerde workflow die zorgt voor een snelle en efficiënte aanduiding van voor- en bijzitters. Daarnaast krijg je overzichtelijke real-time dashboards voor zowel de verantwoordelijke van de gemeente als het hoofdbureau, waardoor alle betrokkenen altijd up-to-date zijn. Elexis fungeert als een overkoepelende oplossing voor alle stakeholders, zoals burgers, bestuur en hoofdbureaus. 204 Vlaamse steden en gemeenten ofwel 8.240 bureaus maakten gebruik van Elexis bij de verkiezingen van juni 2024.
Wil je meer weten over dit project? Stuur ons een mailtje via info@vera.be en we contacteren je.
Gemeente zonder Gemeentehuis
Het project Digitalisering tel- en stembureaus werd mogelijk gemaakt dankzij subsidiëring door Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.
Meer dan ooit digitaal
Met Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die maximaal samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. Via 7 oproepen tussen september 2021 en september 2022 konden gemeenten subsidiedossiers voor digitaliseringsprojecten indienen. 61 projecten werden goedgekeurd.
De klik met de burger
De waaier van projecten die lokale besturen konden indienen, is ruim:
- innovatieve dienstverlening aan burgers, ondernemers en verenigingen,
- digitale participatie om burgers beter te raadplegen, te adviseren, te laten (mee)beslissen
- en werkplek van de toekomst zodat medewerkers van de gemeente op decentrale locaties dicht bij de burger aan de slag kunnen.
De omvang en complexiteit van de projecten spelen geen rol. Samenwerking tussen gemeenten, kennisdeling, hergebruik van bestaande componenten en schaalbaarheid zijn wel belangrijke aandachtspunten.