Stuurgroep Lokaal eGovernment
De stuurgriep lokaal e-government is een vertegenwoordiging van lokale besturen en de Vlaamse overheid voor het ontwikkelen van een gedeelde visie op e-goverment over de verschillende overheden heen.
De lokale besturen worden vertegenwoordigd door: ECG (Expertisecentrum van gemeentesecretarissen), V-ICT-OR (Vlaamse ICT organisatie), VVOS (Vlaamse Vereniging van OCMW-secretarissen), KORTOM (vereniging voor overheids-communicatie), VLOFIN (Vlaamse Lokale Financieel beheerders), VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie), VVP (i.c. VERA) en VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten).
De stuurgroep vergadert een 8-tal keer per jaar over themas gelinkt aan e-government zoals digitaliseren van aktes burgerlijke stand, digitaal tekenen, archiefbeheer…
Coördinatiecomité Vlaamse Dienstenintegrator
Het Coördinatiecomité Vlaamse Dienstenintegrator is een vertegenwoordiging van lokale besturen & de Vlaamse overheid voor het bepalen van de themas en voorwaarden i.v.m. het informatie- en ICT-beleid van alle entiteiten van de Vlaamse administratie.
Zo maakt het coördinatiecomité strategische keuzes voor een gemeenschappelijk beleid op vlak van aanmaak, beheer, uitwisseling en gebruik van de gegevens over die verschillende instanties heen. Hiermee bakent het coördinatiecomité de contouren af van het Vlaamse lokale e-government landschap.
Het coördinatiecomité bestaat uit 13 vertegenwoordigers van de Vlaamse beleidsdomeinen en 3 stemgerechtigden voor de lokale en provinciale besturen.
Samenwerkingsverband GIS
Dit is een samenwerkingsverband tussen Interleuven, Haviland, Provincie Vlaams-Brabant en VERA apb voor GIS-ondersteuning aan de lokale besturen.
Binnen dit samenwerkingsverband is VERA adviseur in ICT-aangelegenheden bij de implementatie van GIS-projecten.
Consortium eGovernment
Dit is een strategisch consortium voor betere ICT en e-government in het lokale bestuur.
Het consortium werkt in volledige onafhankelijkheid en neutraliteit t.a.v. de softwareleveranciers. Er wordt zowel verticaal t.a.v. de centrale Vlaamse en federale overheid als horizontaal tussen de lokale besturen onderling gewerkt. Essentieel is dat het consortium de vragen en noden van onderuit (van de lokale besturen) aanbrengt (bottom-up aanpak).
De leden van dit consortium zijn: VVSG vzw, VVP vzw (provinciebesturen), VLINTER (de koepel van streekintercommunales én de streekintercommunales zelf), CIPAL dv, CEVI vzw, VERA apb, Digipolis ov, ECG vzw (expertisecentrum gemeentesecretarissen), VVOS vzw (OCMW-secretarissen), VLOfin vzw (financieel beheerders) & V ICT-OR vzw (informatici van lokale besturen).
Vanuit dit consortium is het project Samen het interbestuurlijk gegevensverkeer verbeteren ontstaan. Dit project kadert in Vlaanderen Radicaal Digitaal en heeft 3 doelstellingen:
(1) versterken van informatie en ICT-capaciteit van de lokale besturen
(2) realisatie van interbestuurlijke ketenintegratie
(3) lokale besturen als volwaardige partner betrekken
In het kader van dit project wordt er aan lokale besturen een begeleidingstraject op maat aangeboden, waaraan ook VERA participeert: iMonitor begeleidingstrajecten.
Werkgroep informatieveiligheid van de VVSG
Dit is een permanent overleg tussen alle DPO's van Vlaamse gemeenten en OCMW's in de schoot van VVSG.
Elke maand vergadert de werkgroep over de snel evoluerende regelgeving & uitdagingen voor de lokale e-governmentsector. Thema's op de agenda zijn hoe om te gaan met de cloud, wat mag en wat mag niet met gegevens van de KBO,...
Onze DPO's nemen in naam van de besturen die wij vertegenwoordigen beurtelings deel aan dit overleg.
POD MI
Dit is een overleg tussen alle DPO's van Vlaamse OCMW's
Twee keer per jaar vergadert de werkgroep over de gegevensverwerking van de OCMW's & update i.v.m. de minimale normen van de KSZ. In elke sessie wordt een bepaalde topic in detail toegelicht zoals bv. de invloed van het cryptolockervirus op back-ups.
Onze DPO's nemen in naam van de OCMW-besturen die wij vertegenwoordigen beurtelings deel aan dit overleg.
Klankbordgroep thema-audit informatiebeveiliging
Dit is een overleg tussen de Vlaamse DPO's over de richtlijnen van Audit Vlaanderen m.b.t. ICT en informatieveiligheid.
Audit Vlaanderen baseert het controleprogramma op de ISO 27002 normen en de KSZ-richtsnoeren. In de klankbordgroep wordt teruggekoppeld over het verloop van de pilootopdrachten, het gehanteerde auditprogramma geëvalueerd en afgestemd over eventuele bijsturingen.