Dit project is ook voor besturen interessant voor het verbeteren van het Business Continuity Plan (BCP). Door processen helder te beschrijven en hun belang te identificeren, kunnen we risico's beter beheren en dus ook verder inzetten op het waarborgen van de continuïteit van cruciale diensten.
Om deze ambitie waar te maken, moeten zoveel mogelijk besturen hun steentje bijdragen.
Wat?
Samen met een gespecialiseerde opdrachtnemer verzamelt en analyseert ABB bestaande procesinformatie en organiseren ze interactieve workshops met lokale besturen. Het doel? Een overzicht creëren van de processen die in de meeste besturen voorkomen, gerangschikt naar hun belang en gevoeligheid. Deze informatie vormt een belangrijke basis voor het opstellen van een effectief BCP, zodat lokale besturen voorbereid zijn op onverwachte verstoringen.
Waarom meedoen?
- Draag bij aan standaardisering: help bij het ontwikkelen van een gedeeld referentiekader voor alle lokale besturen.
- Versterk de continuïteit: jouw bijdrage helpt bij het verbeteren van het Business Continuity Plan, essentieel om dienstverlening te garanderen bij incidenten.
- Deel jouw expertise: breng jouw kennis en ervaring in om processen nauwkeurig te beschrijven.
- Leer van anderen: ontdek hoe collega-besturen hun processen aanpakken en optimaliseren.
Wie zoeken we?
We zijn op zoek naar medewerkers van lokale besturen die:
- Ervaring hebben met procesbeschrijving of procesbeheer.
- Betrokken zijn bij interne werkingen of publieke dienstverlening.
- Willen deelnemen aan workshops en meedenken over de beste aanpak.
Hoe deelnemen?
Heb je interesse om deel te nemen of wil je meer informatie? Meld je dan voor 28 februari aan via toon.gerits@vlaanderen.be. Het ABB neemt daarna contact met je op om de volgende stappen te bespreken.
Wat volgt: gedetailleerde beschrijving van en klassebeoordeling ICR
Na de inventarisatie van de processen, zoomt ABB in op de 40 processen die als meest kritiek worden beoordeeld. Voor deze processen wordt vervolgens een gedetailleerde beschrijving gemaakt en wordt een procesdiagram (.bpmn) opgemaakt. Voor ieder proces wordt eveneens een klassebeoordeling gemaakt volgens het Vlaamse informatieclassificatieraamwerk. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Team Informatieveiligheid van Digitaal Vlaanderen, om juiste beoordeling van ICR te garanderen. De gedetailleerde procesinformatie wordt tot slot ontsloten via het Open Proces Huis.