Om ervoor te zorgen dat er interessante toepassingen en apps ontwikkeld worden die de leefbaarheid in je gemeente vergroten, is het van belang dat er voldoende data beschikbaar is waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan. Open data, dus.
Het Open Data Charter werd opgesteld door de 13 centrumsteden, de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel en imec. Het uitgangspunt van dit charter is dat data die door, in of over de gemeente gecapteerd wordt, standaard als open data ter beschikking gesteld wordt voor hergebruik door andere partijen.
Praktische toepassingen en inspirerende voorbeelden zijn legio:
- sensordata om je straatverlichting bij te sturen, hergebruiken om na te gaan hoe druk het op een bepaalde plaats is. Op basis van die gegevens zou een app ontwikkeld kunnen worden die mensen helpt een ideaal moment te kiezen om te gaan shoppen omdat het dan niet zo druk is en er wel parkeerplaats zal zijn.
- een tool waarmee jobstudenten automatisch ingeschakeld kunnen worden om horeca-uitbaters bij te staan op drukke momenten en de politie verwittigen als er abnormaal veel volk wordt gedetecteerd
- een algoritme voorspelt wanneer de reinigingsdienst langs moet gaan om vuilnisbakken te legen. Er zijn nog tal van toepassingen te bedenken enkel en alleen al op basis van deze gegevens.
Hoe begin je daar aan?
Zorg er voor dat de data die je medewerkers creëren, van jullie bestuur zijn en in een open formaat worden opgeslagen en aangeleverd. Neem dus de nodige clausules op in contracten met leveranciers. Zo creëer je maximale kansen voor nieuwe initiatieven, op korte en lange termijn.
Meer informatie is te vinden op https://smart.flanders.be/open-data-charter.
Gepubliceerd op donderdag 21 november 2019 12:58