De nieuwe outdoor teller is kostenefficiënter en laat toe om veel meer nuttige data te verzamelen. Zo geeft de autonome teller ook een beeld van het aantal voetgangers en het gemotoriseerde verkeer. Langs de route van de F3 hebben burgers klassieke indoor telramen aan de ramen van hun woningen geïnstalleerd. De data van deze indoor telramen worden nu gecombineerd met de informatie van de outdoor teller, die ook geplaatst kan worden op locaties waar geen woningen staan.
Omdat deze goedkope oplossing veel vlotter te plaatsen is, zal de teller ons toelaten om op veel meer locaties data te verzamelen. Bovendien meet deze innovatieve teller niet enkel fietsers. Dankzij deze nieuwe sensoren krijgen we ook een beeld van voetgangers en de snelheid van het gemotoriseerde verkeer. Dit is belangrijk bij de evaluatie van de verkeersveiligheid en de kwaliteit van de fietsstraten. Met deze nieuwe aanpak zetten we een belangrijke stap richting duurzame mobiliteit en een betere leefomgeving voor alle fietsers in onze provincie, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
Het AMALFI-project voorziet verder in een diepgaande analyse om het effectieve gebruik van de F3-fietsinfrastructuur door verschillende types gebruikers in kaart te brengen.
Door verschillende datasets te combineren en meer telpunten te voorzien met de nieuwe Telraam-data kan de provincie Vlaams-Brabant de infrastructuur beter beheren en indien nodig ingrijpen, zegt Kris Vanherle, co-founder van Telraam.
De outdoor teller werd ontwikkeld in een samenwerking tussen Rear Window (Telraam), het autonoom provinciebedrijf VERA, KU Leuven, Transport & Mobility Leuven, RouteYou en bewoners in Leuven, Herent, Kortenberg en Zaventem.
Het project wordt gefinancierd door het Slimme Regio-programma van provincie Vlaams-Brabant, dat tot doel heeft slimme oplossingen te ontwikkelen voor regionale uitdagingen.
Outdoor sensor voor tellingen langs F3 fietssnelweg is primeur
De provincie Vlaams-Brabant plaatste op 29 mei een nieuwe fietsteller langs de fietssnelweg F3 in Wilsele. Het gaat om een eerste outdoor sensor van Telraam. Deze innovatieve teller is een belangrijke aanvulling op de traditionele tellussen om fietsverkeer te meten.
Gepubliceerd op woensdag 29 mei 2024 14:00