Wat ging er vooraf?
Heel wat lokale besturen gaven tijdens overlegmomenten in de virtuele centrumsteden aan dat ze op zoek zijn naar de beste telefonieoplossing. De huidige crisis heeft ook duidelijk gemaakt dat werknemers verwachten dat ze ook vlot bereikbaar zijn op een andere werkplek of op het thuiskantoor. Het vervangen van de klassieke en soms verouderde telefooncentrale werd door meer dan 25 besturen op de agenda gezet.
Een aantal besturen kon niet wachten om aan de slag te gaan en gebruikten de VERA leidraad IP-telefonie om te starten. Hierin beschrijven we niet alleen een stappenplan, de technische noden en een voorbeeld lastenboek, maar we geven ook aan dat de mogelijkheden van Microsoft Teams best goed onderzocht moeten worden.
Dat we met Microsoft Teams kunnen videobellen is het laatste anderhalf jaar duidelijk geworden. Maar met deze software kan je ook bellen naar gsm-nummers en vaste lijnen én je kan gebeld worden op je gekend lokaal nummer.
Wat zochten we uit?
Sinds de start van de coronacrisis werden de mogelijkheden van Microsoft Teams als telefonieoplossing sterk uitgebouwd. Met VERA onderzochten we deze nieuwigheden om deskundig advies te kunnen blijven aanbieden. Omdat we natuurlijk geen Microsoft specialisten zijn, deden we beroep op onze eigen raamovereenkomst Microsoft Cloud Services, gegund aan Cronos, om ons bij te staan in ons onderzoek. Samen met de competence centers van Cronos werkten we een onderzoekstraject uit.
Vanuit VERA zochten we een lokaal bestuur dat we als onderzoeksproject konden gebruiken en we vonden dit bij het gemeentebestuur van Kraainem. De afgelopen maanden heeft het gemeentebestuur een heel traject doorlopen waarbij we alles analyseerden dankzij workshops, technische controles, simulaties rond impact licenties enzovoort.
De vraag of het gemeentebestuur van Kraainem kon overstappen van een oude klassieke telefooncentrale naar het communiceren met Microsoft Teams werd positief beantwoord. Na de berekening van de kosten besliste het college van burgemeester en schepenen op 12 juli 2021 om de overstap te maken. Wat startte als een onderzoeksproject zal nu effectief gebruikt worden. De migratie is voorzien voor september en oktober 2021.
VERA zal samen met het gemeentebestuur van Kraainem en Cronos een online terugblik op het gelopen traject organiseren. Wanneer we deze sessie organiseren, zal later gecommuniceerd worden.
Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact op met VERA via info@vera.be